Ontbinding arbeidscontract bellende buschauffeur toegestaan.

image_pdfimage_print

Arnhem , 3-7-2015

Pagina-inhoud

Het ontslag op staande voet dat de Hermes groep aan een 60-jarige buschauffeur uit Arnhem gaf, is onterecht gegeven. Toch is ontbinding van het arbeidscontract toegestaan op grond van de inmiddels ontstane vertrouwensbreuk.

De kantonrechter vindt het begrijpelijk dat Hermes het noodzakelijke vertrouwen voor een vruchtbare voortzetting van de arbeidsovereenkomst heeft verloren. Na een expliciete waarschuwing had de chauffeur het verbod op mobiel bellen tijdens het rijden moeten naleven. Bovendien kon de buschauffeur zich niet meer herinneren, voordat er camerabeelden werden bekeken, dat hij gebeld heeft. Hetzelfde geldt voor het roken in de bus en deze regel had hij al een keer overtreden.

De buschauffeur ontvangt ondanks zijn leeftijd en zijn lange dienstverband geen vergoeding, omdat de vertrouwensbreuk volledig aan hem kan worden verweten.

Camerabeelden

De Arnhemmer was het niet eens met het gebruik van de camerabeelden zonder zijn toestemming. Maar dit gebruik door de Hermes groep is niet onrechtmatig. De Arnhemmer zei dat hij zich het bellen niet kon herinneren. Het belang van de Hermes groep bij waarheidsvinding weegt zwaarder dan het privacybelang van de chauffeur.

Geen ontslag op staande voet

Het ontslag op staande voet is een te zware sanctie, vindt de kantonrechter. Het strenge beleid was pas kort daarvoor ingevoerd en laat ruimte voor minder zware sancties. Bovendien was ontslag op staande voet in vergelijkbare zaken ingetrokken en weegt de kantonrechter de leeftijd van de chauffeur, de lengte van zijn dienstverband en zijn functioneren als buschauffeur mee.

De volledige uitspraken zijn via onderstaande ECLI-nummers te lezen.

bron: rechtspraak.nl
Categorieën